Yrittäjyys osana sote-opintoja
OTE-hankkeessa haluttiin selvittää, millä lailla yrittäjyys voi näyttäytyä osana sote-alan ammattikorkeakouluopintoja. Kartoitus tehtiin Oulun ammattikorkeakoulussa.
Kartoituksen perusteella voidaan todeta, että Oulun ammattikorkeakoulussa tuetaan yrittäjyyttä monin keinoin. Lähtökohtana on opiskelijan kiinnostus aihetta kohtaan.
Kuva 1. Yrittäjyys osana sote-opintoja Oulun ammattikorkeakoulussa. OTE-hankkeessa tehty mallinnus.
Mikäli opiskelija ei ole kiinnostunut yrittäjyydestä, mikä on melko yleistä sote-alalla, yrittäjämäisten taitojen tärkeyttä pyritään korostamaan. Monet yrittäjämäiset taidot, kuten tiimityöskentelytaidot, verkostoitumistaidot ja luova ajattelu ovat yrittäjämäisiä taitoja, joita integroituvat opintoihin ja ovat taitoja, joita työelämässä tarvitaan. Yrittäjämäisiä taitoja on monia muitakin ja niiden tunnistamiseksi opiskelijaa ohjataan kartoittamaan yrittäjyysosaamisensa Yoop.fi -työkaluun.
Kuten kuva 1 osoittaa, että Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelijalle tarjotaan useampia vaihtoehtoja kehittää yrittäjyysosaamistaan. Tarjolla on sekä pakollisia että vapaavalintaisia opintojaksoja, jotka liittyvät yrittäjyyteen.
Näiden lisäksi yrittäjyyteen pääsee tutustumaan suorittamalla projektiopintoja tai esimerkiksi osan harjoittelustaan Terwa-akatemiassa yhdessä liiketalouden yrittäjyyteen suuntautuneiden opiskelijoiden kanssa. Ote-hankkeen aikana Oulun ammattikorkeakouluun luotiinkin toimintamalli tähän liittyen ja yhteistyötä sote-alan ja liiketalouden opiskelijoiden välillä kehitettiin mahdollistamalla sote-alan opiskelijoille mahdollisuuksia oppia yrittäjyyttä osuuskuntamuotoisen toiminnan kautta.
Edellä mainittujen lisäksi Oamk tarjoaa yrityshautomon valmennuksia yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille sekä kannustaa osallistumaan yrittäjyyteen ja palveluiden kehittämiseen liittyviin tapahtumiin paikallisissa alan verkostoissa.
Tutustu kuvassa 1 näkyvään esitteeseen kokonaisuudessaan alla olevan linkin kautta: